Бабин ден в Твърдица

Автор: Мариана ЧЕПРАЗОВА
Публикувано във вестник "Роден край"

В Твърдица (Молдова) живеят българи. Това е голямо красиво село, което се слави със своята музикалност. Тук от всички краища на Бесарабия се събират ученици — бъдещи музиканти и танцьори, които се учат в музикалния колеж в Твърдица. Самите твърдичани тачат националните български традиции и не само не ги забравят, но и, по техните думи, ги възраждат. Дори ако има някакъв празник, било то Коледа или Сурва, те го снимат на камера и после го излъчват по местната телевизия. Наред с други празници твърдичаните много ярко отбелязват Бабинден.

Бабинден се празнува на 21 януари. По-рано не е имало родилни домове и задълженията на съвременния лекар-акушер изпълнявала специално подготвена за това жена, която наричали Баба. Този празник е посветен на тази Баба, която помагала на родилката да роди детето си. Помолихме една от активните участници в този празник в Твардица Татяна Гюмюшлю да разкаже как го отбелязват при тях:
"В този ден се събират само жени, млади и стари, т.е. свекърви със своите булки. Моми на този празник нямат право да ходят. Всяка учка (група) състои от няколко жеги, те могат да бъдат 10, а могат и да са 20 души. От тях избират една жена, която ще бъде Бабата, защото поради наличие на родилни домове сега почти няма истински Баби. Бабата трябва да бъде възрастна жена (неомъжена или вдовица), ако има мъж, не може да бъде Баба. Бабата се избира не само за един път, а докато е жива. В къщата на тази Баба жените се събират и се приготвят като към обикновен празник. Готвят различни ястия, сладкиши. Жените се обличат в национални костюми, които са много красиви: плисирани поли, копринени престилки,овчи кожуси, бяла кърпичка и много мъниста. И задължително трябва да се закичат с цвете. Когато жените I отиват при Бабата, трябва да и занесат подарък и задължително калъп сапун. Те й поливат да си измие ръцете, дават й подаръци и й връчват общ подарък от всички. Обикновено това е полилей, някакъв сервиз или килим. След като й полеят с вода, сядат на масата и пируват. Ядат, пият, пеят песни и се веселят. Започват да ходят на гости една при друга. Преобличат се, намазват си лицата, за да не ги познаят, и ходят из селото. По-възрастните жени остават в къщи. Празнуват Бабинден два дни. И пази Боже по време на празнуването на Бабинден да срещнат поне един мъж по пътя. Жените го спират и, за да не го бият, вземат му парите. В този ден жените имат всички привилегии и за мъж даже дума не става.
На втори ден в Твърдица в Двореца на културата за тях се готви голям концерт, където на всички Баби от колхоза даряват подаръци".

Няма коментари: